Az év gyógynövénye 2022

Cickafark

(Achillea sp.)

Galagonya (Crataegus sp.)

A népi gyógyászatban leggyakrabban alkalmazott szívgyógyszerek egyike a galagonya. A szívre gyakorolt jótékony hatását már az ókorban feljegyezték, de használata a 19. században vált igazán elterjedtté. Az egybibés- (Crataegus monogyna Jacq. (Lindm.)) és cseregalagonya (Crataegus laevigata (Poiret) D.C.) mérsékelt égövi, legelők és erdők szegélyében megtalálható, a rózsafélék (Rosaceae) közé tartozó ágtövises cserje. A gyógyászatban elsősorban az említett két faj szárított, virágzó hajtásvégeit, illetve áltermését használják fel. Ezek a Magyar Gyógyszerkönyvben és számos készítmény hatóanyagaként is megtalálhatóak.

Mi van benne?
A galagonya virágos ágvégének és termésének összetétele részben eltér. A virágzó ágvég jellemző vegyületei a flavonoidok (1,5-2,5%), de jelentős mennyiségű (2,5%) oligomer procianidint is tartalmaz. Az áltermésben a flavonoidok mennyisége kisebb, a procianidineken kívül triterpéneket is tartalmaz.

Hogyan hat?
A galagonya fokozza a szívízom-összehúzódások erejét, javítja a szívkoszorúerek vérellátását, csökkenti a szívritmuszavarok kockázatát és mérsékelten a vérnyomást is csökkenti. Kedvező hatással van a vérzsírszintre (csökkenti az összkoleszterin- és LDL-koleszterinszintet).

Klinikai, embereken végzett vizsgálatok eredményei is alátámasztották az állatkísérletek tapasztalatait. A galagonyával végzett vizsgálatokba bevont betegek általában II. NYHA stádiumú* szívelégtelenségben szenvedtek. A kezelés eredményességét a fizikai terhelhetőség, az szív pumpafunkciójának javulása, vagy a szubjektív panaszok mérséklődése bizonyította. A galagonyakezelés csökkenti a szív-eredetű halálozást enyhébb fokú szívelégtelenségben szenvedőknél. Ebben a szívműködés javulása és a növény szívritmuszavar-ellenes hatása is közrejátszhat.

Mire használható?
A galagonya virágos hajtásvége a NYHA osztályozás szerinti I. és II. stádiumú szívelégtelenség* kezelésére alkalmazható. A maximális hatás kialakulásához legalább 6 héten át folyamatosan kell szedni. A terápiában a galagonyatea is alkalmazható, de a beállított hatóanyag-tartalmú, kivonatot tartalmazó készítmények esetén jelentősebb hatás várható.

Biztonságos?
A galagonya a szívelégtelenség kezelésének biztonságos szere, mérgezési esetről nem számoltak be a szakirodalomban.

* A New York Heart Association (NYHA) által készített beosztás a szívelégtelenségben szenvedő betegeket fizikai aktivitásuk korlátozottsága szerint I-IV stádiumba sorolja (I. stádium: panaszmentesség, normális fizikai terhelhetőség, II. stádium: nehéz fizikai terhelésnél jelentkező nehézlégzés, III. stádium: már könnyű fizikai terhelésnél is fellépő nehézlégzés, IV. stádium: nyugalomban is előforduló nehézlégzés).

Felhasznált irodalom: Kovács A: Galagonya. In: Csupor D., Szendrei K.: Gyógynövénytár.