Az év gyógynövénye 2022

Cickafark

(Achillea sp.)Orvosi citromfű (Melissa officinalis)

A Melissa officinalis L. (Lamiaceae) Kis-Ázsiában, Közép- és Dél-Európában, a Földközi-tenger környékén honos, sok helyen termesztett, kellemes, citromra emlékeztető illatú növény. Évelő, de fagyérzékeny faj. Magassága elérheti az egy métert. Júniustól kezdődően virágzik. Bimbós állapotban gyűjtik be, a gyógyászatban levelét vagy föld feletti részét használják.

A citromfű egyike a legrégebben használt gyógynövényeknek. Nevét friss, citromra emlékeztető illatáról kapta. Több mint 2000 éve sokféle célra alkalmazzák. A népi gyógyászatban feltételezett görcsoldó, emésztést serkentő, étvágyjavító, vírusölő, nyugtató hatása miatt gyomor- és bélpanaszok, epe- vagy májbántalmak, szívpanaszok, megfázás, herpesz kezelésére alkalmazzák. Idegnyugtató hatását először Avicenna írta le. A középkorban számos gyógyfüveskönyv szerzőjénél előkelő helyet foglal el a Melissa. A 17-19. században igen közkedvelt gyógyszer volt a Spiritus melissae compositus, azaz a Karmelita cseppek. Gyakran alkalmazzák élelmiszerek ízesítésére kellemes íze és illata miatt. Napjainkban számos gyógyszer alapanyaga, tudományos kutatások középpontjában álló, sokoldalúan felhasználható, tradicionális, ugyanakkor modern gyógynövény.

Mi van benne?
Föld feletti része viszonylag kevés, 0,05-0,3 % illóolajat tartalmaz, melynek fő komponensei a geraniál, nerál és a citronellál. Az illóolajon kívül tartalmaz még flavonoidokat, hidroxifahéjsav-származékokat (kávésav, rozmaringsav, klorogénsav), triterpéneket. Gyógyhatásaiért felelős vegyületei nem teljesen feltártak.

Hogyan hat?
Nyugtató hatását valószínűleg vízoldékony vegyületei fejtik ki, ezek az anyagok a citromfűteában is megtalálhatóak. Állatkísérletekben a drog vizes-alkoholos kivonata nyugtató hatásúnak bizonyult, míg az illóolaj esetén ez nem volt megfigyelhető. Citromfüvet is tartalmazó kombinációs készítmények alkalmazása esetén embereken az alvásminőségének javulását és nyugtató hatást figyeltek meg. Idegrendszeri hatásához hozzájárul, hogy illóolaja in vitro alacsony koncentrációban gátolja az agyi acetilkolinészteráz enzimet és affinitást mutat az agyi acetilkolin-receptorok iránt. Valószínűleg ezzel függ össze, hogy egy kettős vak, placebókontrollos, randomizált vizsgálatban 16 hetes kezelés után szignifikánsan javította enyhe és közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedő betegek állapotát.

In vitro kísérletek során a növény illóolaja és alkoholos kivonata görcsoldó hatásúnak bizonyult.

Alkoholos kivonata in vitro tesztelés során több kórokozóval szemben (többek között Newcastle-, influenza- és Herpex simplex vírus) antivirális hatást mutatott. A hatást a kivonatban található rozmaringsavnak, kávésavnak és egyéb polifenolos vegyületeknek tulajdonítják. A herpeszellenes hatás elsősorban a sejtek megfertőződésének gátlásával alakul ki. A hidroxifahéjsav-származékok a Herpes simplex vírus-1 (HSV-1) és HSV-2, valamint a sejtek specifikus receptoraihoz kapcsolódnak, ezáltal megakadályozzák a sejtkapcsolat kialakulását és a sejt fertőződését. Egy nyílt vizsgálatban a vizes Melissa kivonatot tartalmazó krém gyorsította a herpesz gyógyulását, egy placebókontrollos vizsgálatban pedig a krém hatásosabbnak bizonyult a placebónál. Egy vizsgálatban citromfűtartalmú ajakír használata gyorsította a herpeszes sebek gyógyulását. Vizes Melissa kivonatot tartalmazó, lokálisan alkalmazott krém a nukleozidanalógot tartalmazó lokális készítménnyel egyenértékűen hatásos volt, ha a kezelést a herpesz kialakulásának korai szakaszában kezdték. A citromfű előnye, hogy nem figyeltek meg mellékhatást, nem alakult ki vírusrezisztencia, és nem rövidült le a recidívamentes intervallum.

Az illóolaj és egyes főbb komponenseinek, valamint a növény cserzőanyagainak antibakteriális hatását dokumentálták.

Mire használható?
Belsőleg alkalmazva nyugtalanság, alvászavarok és emésztési panaszok kezelésére használják, adagja 1,5-4,5 g citromfűből készült forrázat, szükség szerint naponta több alkalommal. Herpesz esetén citromfűkivonatot tartalmazó készítménnyel naponta 2-4 alkalommal ajánlott a beteg területet vékonyan bekenni.

Biztonságos?
A citromfű a nagyon biztonságosan alkalmazható gyógynövények közé tartozik. Ellenjavallata, gyógyszerkölcsönhatásai nem ismertek. Nyugtatóként, szorongásoldóként alkalmazva hozzászokás nem alakul ki. Lokális alkalmazás esetén irritáció, égő érzés előfordulhat, a humán vizsgálatok során allergiát nem tapasztaltak.

Felhasznált irodalom: Veres K.: Citromfű. In: Csupor D., Szendrei K.: Gyógynövénytár